homemapkontakt Czcionka: Zmniejsz czcionke Normalny rozmiar Powiększ czcionkę /  Kontrast Wersja kontrastowa Dla niesłyszących  /​  BIP  / fbtw /  jezykjezyk angielski

Informacje o projekcie SALSA

Informacje o projekcie SALSA
2017-07-06
Instytut Ekonomiki i Zarządzania Przedsiębiorstwami Uniwersytetu Rolniczego im. H. Kołłątaja w Krakowie oraz Europejskie Centrum Badawcze Drobnych Gospodarstw Rolnych uczestniczą w realizacji projektu SALSA Drobne gospodarstwa rolne i drobne przedsiębiorstwa przetwórstwa rolno-spożywczego w zapewnianiu trwałego bezpieczeństwa żywnościowego. Projekt jest realizowany przez międzynarodowe konsorcjum składające się z wybranych krajów Unii Europejskiej oraz Afryki.
 
Głównym celem projektu jest ocena znaczenia drobnych gospodarstw rolnych i przedsiębiorstw przetwórstwa rolno-spożywczego w zapewnianiu bezpieczeństwa żywnościowego. Projekt skupia się na ukazaniu zróżnicowania systemów żywnościowych oraz sytuacji drobnych gospodarstw rolnych w wybranych krajach Europy i Afryki. Rozpoczął się on 1 kwietnia 2016 roku i będzie trwał przez 48 miesięcy, finansowany jest ze środków Unii Europejskiej HORIZON 2020 Program badań i innowacji, odbywa się w ramach umowy grantowej nr 677363.
 
Na terenie Polski badaniami dla potrzeb projektu SALSA objęte są 3 podregiony na poziomie NUTS 3:
  • nowotarski (obejmujący powiaty nowotarski, tatrzański oraz suski),
  • nowosądecki (obejmujący powiaty limanowski, gorlicki oraz nowosądecki)
  • rzeszowski (obejmujący powiaty rzeszowski, ropczycko-sędziszowski, łańcucki, strzyżowski oraz kolbuszowski).
 
W okresie od czerwca do sierpnia 2017 roku na terenie wymienionych powiatów realizowane są równolegle badania:
-    ankietowe wśród właścicieli drobnych gospodarstw rolnych oraz małych przedsiębiorstw zajmujących się produkcją, przetwarzaniem bądź sprzedażą żywności,
- terenowe polegające na fotodokumentacji upraw w terenie.
 
W kolejnych miesiącach realizacji projektu na terenie regionów badawczych organizowane będą spotkania dyskusyjne skupione wokół tematyki bezpieczeństwa żywnościowego. Zapraszamy do włączenia się do projektu SALSA poprzez wyrażenie swojej opinii oraz udział w tych spotkaniach i podjęcie dyskusji dotyczącej szeroko pojętej gospodarki żywnościowej i agrobiznesu, sytuacji drobnych gospodarstw rolnych i drobnych przedsiębiorstw przetwórstwa rolno-spożywczego oraz ich znaczenia w zapewnianiu trwałego bezpieczeństwa żywnościowego w Państwa regionie. Informacje i zaproszenia na organizowane spotkania będziemy wysyłać odpowiednio wcześniej. Mamy nadzieję, że obecność przedstawicieli Państwa Instytucji na planowanych spotkaniach znacznie ubogaci dyskusję oraz zachęci pozostałych uczestników spotkania do podjęcia polemiki.
 
Zachęcamy do odwiedzenia strony internetowej projektu: http://www.salsa.uevora.pt/en/
 
Wszelkich informacji o projekcie udziela jego kierownik:
dr inż. Marta Czekaj
012 662 43 71
martaczekaj@poczta.onet.pl

Do pobrania: ULOTKA
 

 

Czytano: 2217 razy

GALERIA

Otwarcie nowej hali produkcyjnej Sylveco w Łące
Dodane: 2018-01-29
Kongres 590 w G2A Arena w Jasionce
Dodane: 2017-11-21
Aerospace & Defense Meetings za nami!
Dodane: 2017-05-12
X Forum Europa-Ukraina w G2A Arena
Dodane: 2017-01-30
EKOGALA
Dodane: 2016-12-13
[ZAMKNIJ] Nowe zasady dotyczące cookies. W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.