Warsztaty kulinarne z Agencją Rynku Rolnego
Najmłodsi uczniowie w Zespole Szkół w Jasionce mieli okazję skorzystać z niecodziennej formy edukacji prozdrowotnej, która wywarła na nich ogromne wrażenie. Można było usłyszeć, że" to był ich najpiękniejszy dzień w życiu". Z pewnością tego typu zajęcia zachęcą uczniów do częstszego urozmaicania posiłków warzywami i owocami.
Warsztaty edukacyjno- kulinarne zostały zorganizowane we współpracy z Oddziałem Terenowym Agencji Rynku Rolnego oraz Zespołem Szkół Gospodarczych w Rzeszowie.
W zajęciach uczestniczyły dzieci z klas I- III SP wraz z nauczycielami. Spotkanie rozpoczęło się powitaniem przez gospodarza imprezy, Panią Niną Kitlińską, przybyłych gości na czele z Dyrektorem ARR Andrzejem Wróblem. W czasie zajęć przeprowadzony został konkurs na temat zasad zdrowego odżywiania. Dzieci wykazały się wiedzą o owocach i warzywach - ich znaczeniu w prawidłowym rozwoju i funkcjonowaniu człowieka. Uczestnicy otrzymali nagrody, które mogą wykorzystać w szkole i w domu. Po konkursie dzieci obejrzały różnorodne przykłady wykorzystania owoców i warzyw w przekąskach i deserach. Następnie pod okiem uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych w Rzeszowie wykonały sałatki owocowe, kanapki, koreczki i koktajle. Warsztaty zakończyły się wspólną degustacją przygotowanych posiłków.
Wszystkie produkty zostały zakupione ze środków projektu realizowanego przez Agencję Rynku Rolnego.