Wielkanocny koszyk już napełniony
Wielkanocny koszyk już napełniony
2016-03-25
Na naszych wielkanocnych stołach znajdzie się wiele potraw tradycyjnych, takich jakie warzyły i przyrządzały nasze Babcie, i jakimi przez lata obdarowywały nas Mamy. To, że te niezwykłe przepisy dotrwały do dziś i są cenione przez dzisiejsze nastolatki, to zasługa naszych pań zorganizowanych w kołach gospodyń wiejskich, a także Zarządu Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich. Idei tej fantastycznie służy bowiem wydany pod koniec u.br. w ramach projektu „Kultura od kuchni” album zatytułowany „Kulinarne dziedzicowo gminy Trzebownisko”. Zebrano w nim kilkaset receptur kuchni regionalnej zaproponowanych przez KGW z poszczególnych miejscowości. Przepisy te fachowo sprawdził i zrecenzował Marcin Purgacz, ambasador marki „Podkarpackie smaki”. Wiele smakołyków tam opisanych kojarzy się nam nade wszystko z wielkanocnym stołem.
Walory owych regionalnych dań oraz mistrzostwo ich przygotowania mieliśmy okazję docenić w trakcie kolejnej edycji imprezy poprzedzającej święta wielkanocne w gminie Trzebownisko. Tegoroczny przegląd tradycyjnych koszyczków i ciasta świątecznego „W bukszpanowej ozdobie”, którego głównym organizatorem jest Gminny Ośrodek Kultury, odbył się 19 marca w salach Domu Strażaka w Jasionce. Stoły wystawowe zastawione wielkanocnym jadłem i świątecznymi ozdobami przygotowały członkinie poszczególnych KGW, Stowarzyszenia „Wszyscy Razem” z Łąki, a także wychowankowie Stowarzyszenia Pomocy Dzieciom i Młodzieży Sprawnej Inaczej. Po celebrze poświecenia pokarmów przez jasioneckiego proboszcza ks. Michała Leśniarę, przyszła pora na prawdziwą ucztę smaków. Oczy zaś radowały się ucztą kolorów: wiosennych kwiatów, wielkanocnych palm i zmysłowo zdobionych pisanek. Wszystko w bukszpanowej ozdobie. Owe smaki, zapachy i widoki mieli okazję „kosztować” spacerujący goście, wśród których zauważyliśmy m.in. gospodarzy gminy z wójtem Lesławem Kuźniarem, przewodniczącą Rady Gminy Małgorzatą Kowal, radnymi i sołtysami.
Jury pod kierunkiem mistrza Marcina, któremu towarzyszyły panie radne Beata Sala i Teresa Wnęk, nie miało łatwego zadania, jako iż musiało wybrać najsmaczniejsze regionalne potrawy i ciasta, ale tylko po jednej pozycji z każdego stołu. W końcu poznaliśmy werdykt.
Szczególne uznanie jurorów wzbudziły następujące propozycje:
• ciasto piernikowe na zasmażce upieczone przez KGW Wólka Podleśna;
• babka na majonezie - KGW Łukawiec 2;
• ciasto Stefanka - KGW Trzebownisko;
• chrzan – KGW Zaczernie;
• sernik - KGW Tajęcina;
• tort wątróbkowy z chrzanem – KGW Nowa Wieś 1;
• ćwikła – KGW Jasionka 2;
• pascha – KGW Łukawiec 1;
• sałatka wiosenna z kurczakiem – KGW Nowa Wieś 2;
• pasztet jajeczny oraz ser smażony – KGW Stobierna;
• „babka fiśnięta” – KGW Terliczka;
• pasztet drobiowy – KGW Jasionka 1;
• babeczki z serem smażonym – Stowarzyszenie z Łąki;
• babka Agatki – Stowarzyszenie Pomocy Dzieciom i Młodzieży Sprawnej Inaczej.
Życzymy wszystkim naszym czytelnikom, aby również takie właśnie wypieki i smakołyki spotkali na świątecznych stołach w swoich domach. Po przepisy odsyłamy do cytowanej na wstępie książki. Po wrażenia wzrokowe - do relacji video z sobotniej imprezy w Jasionce, publikowanej na kanale „Gminy Trzebownisko” na You Tube. Polecamy też interesujący reportaż z festiwalu palm wielkanocnych jaki miał miejsce w ub. niedzielę we wszystkich kościołach na terenie gminy. Oto anonsowane projekcje:
• JASIONKA – wielkanocny koszyk już napełniony KLIKNIJ
https://www.youtube.com/watch?v=xIgquOS7cKs
• Festiwal palm wielkanocnych KLIKNIJ
https://www.youtube.com/watch?v=LIn_CHy9xsQ
Tekst Ryszard Bereś
Zdjęcia Wasyl Bodżukjan
Zdjęcia Wasyl Bodżukjan
Czytano: 4842 razy