Z najlepszymi życzeniami
Z okazji Świąt Wielkanocnych, w imieniu gospodarzy gminy: przewodniczącej RG Bogusławy Czachor oraz wójta Józefa Fedana, a także pracowników Urzędu Gminy oraz zespołu redakcyjnego serwisu UG, przekazujemy wszystkim mieszkańcom – naszym internautom najpiękniejsze życzenia.
Życzymy Państwu Zdrowych, Spokojnych, Rodzinnych Świat. Niech będą tak kolorowe i zasobne jak stoły wielkanocne ostatniego konkursu „W bukszpanowej ozdobie”, rozstawione w sobotę 31 marca, w Domu Ludowym w Nowej Wsi, przez panie z kół gospodyń wiejskich.
Przygotowane przez panie wielkanocne jadło oraz różne akcesoria towarzyszące śniadaniu Wielkiej Niedzieli, przypominały wszystkim scenerię z lat dzieciństwa, obrazki wyniesione z rodzinnego domu. Prezentując fotograficzną relację z tego kulinarnego i obrzędowego festiwalu, raz jeszcze dziękujmy naszym gospodyniom za kultywowanie tej pięknej tradycji.
Wielkanocne ciasta nasze gospodynie przygotowują według przepisów i sprawdzonych receptur, które są często rodzinnymi, pilnie strzeżonymi sekretami. Tak piekły babcie, potem nasze mamy...Stół KGW Terliczka.
Śniadanie wielkanocne zaczyna się od pisanki, obranej i pokrojonej w kawałki. Jajo pełni rolę wielkanocnego opłatka. Dzielimy się nim i składamy nawzajem życzenia. Powyżej stół przy którym zasiadły gospodynie z KGW Zaczernie w towarzystwie członków zespołu „Żytnioki”.
Baby to absolutnie czołowa pozycja w wielkanocnym menu. Znawcy tematu twierdza, iż znają ponad trzydzieści na nie przepisów. Baba piaskowa, cytrynowa, rodzynkowa, kokosowa, migdałowa, makowa...Stół KGW
Jasionka 1.
Najdawniej, świąteczny baranek był z ciasta, pieczony w dużej metalowej formie. Każde dziecko niosło do kościoła swego baranka. Potem przyszła moda na baranki cukrowe konkurujące z czekoladowymi zajączkami. Dziś najpopularniejsze są …chińskie kurczątka. Powyżej stół KGW Tajęcina.
Wyobrażenia o mazurkach: kruchy spód i ciężka polewa, dekoracje z bakalii, dominuje słodycz i przepych. Inna wersja mazurka: lekki, zabawny i bezpretensjonalny. Od wieków ciasto to gości w polskiej tradycji wielkanocnej. Stół KGW Wólka Podleśna.
Serniki, baby i mazurki, to żelazny repertuar wielkanocnego menu. Panie z KGW polecają inne pyszności: makowce, strucle z makiem, ciasta drożdżowe, ciasta orzechowe, keksy... Stół Stowarzyszenia „Wszyscy Razem” z Łąki.
Wspomnieniem rodzinnego gniazda dla ludzi ze wschodu, jest prawosławna pascha. Przygotowywana zwykle z twarogu z dodatkiem żółtek, wanilii i bakalii. W naszych okolicach paschę podawano w Wielkim Tygodniu jako słodki aromatyczny chlebek. Stół KGW Jasionka 2.
Chleb jest podstawowym pieczywem wszystkich narodów, od starożytności. Smak prawdziwego chleba żytniego, wypiekanego tradycyjnym sposobem przez babcie w rodzinnym domu, towarzyszy każdemu aż do ostatnich dni. Stół KGW Łukawiec 1.
Na świątecznym stole gości nadzwyczajny zestaw dań i wyrobów mięsnych; prawdziwa kiełbasa z chłopskiej wędzarni, salceson, szynka z tłuszczykiem, a także pieczeń cielęca, galaretki drobiowe, tymbaliki z kurczaka... Stół KGW Nowa Wieś 2.
Natomiast rzadko już gości na naszych stołach gomółka. Wymaga bowiem sera „prosto od krowy”, oraz tradycyjnego pieca kuchennego, do umiejętnego suszenia. Z tego samego względu, zupełnie z jadłospisu wypadła krowia bryndza; ta oferowana w sklepie już inaczej smakuje... Stół KGW
Nowa Wieś 1.
Nasze babcie stosowały dwie techniki przygotowania pisanek. Jedna polegała na nanoszeniu na skorupkę wzorków z wosku, a potem gotowaniu jaj np. w łupinach cebuli. Według drugiej, jaja najpierw się barwiło (np. w barwniku do farbowania tkanin czy w cebuli), a potem rylcem kreśliło wybrane obrazki. Stół KGW Stobierna.
Dawniej, gdy rosły wielkanocne baby, milkły rozmowy – uważano, że hałas może im zaszkodzić. Przesądy przesądami, ale wciąż nie wiadomo, dlaczego baba „siada”. Może ciasto, prócz dobrego przepisu, potrzebuje jednak czegoś więcej? Stół KGW Trzebownisko.
Do wielkanocnych zwyczajów i świątecznych ozdób wciąż dochodzą nowe. Za sprawą takich osób jak Zofia Orczyk z Nowej Wsi. Świąteczne koszyczki i baranki błyszczą niczym ze złota. A wykonane są z ... makaronu.
W wielkanocnej scenerii, obok baby, baranka i pisanek, obowiązkowo gości bukszpan, palmy oraz bazie. Stół KGW Łukawiec 2.
Tekst i zdjęcia Ryszard Bereś