[VIDEO] Smacznie, zdrowo, kolorowo czyli Vipy gotują na EKOGALI 2017
[VIDEO] Smacznie, zdrowo, kolorowo czyli Vipy gotują na EKOGALI 2017
2017-12-11
Krojąc, zawijając, wałkując, gotując, piekąc, zagniatając i nadziewając, a także mieszając i przyprawiając oraz robiąc wiele innych - niezbędnych w kuchni – rzeczy, tak podkarpackie VIP-y zachęcały do skosztowania najlepszych ekologicznych i tradycyjnych produktów. A także do włączenia ich do swojego menu. A wszystko podczas drugiego dnia Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości EKOGALA 2017.
Tłumy mieszkańców Podkarpacia odwiedziły w sobotę 9 grudnia Centrum Wystawienniczo-Kongresowe G2A Arena w Jasionce, w którym odbywa się tegoroczna, jedenasta już, edycja Ekogali.
Na stoiskach wystawiających produkty najwyższej jakości było wielu zwiedzających, sporo kupujących i jeszcze więcej tych, którzy chcieli dowiedzieć się, jak samemu przygotować lub gdzie na co dzień kupić żywność ekologiczną i tradycyjną.
Największą atrakcją drugiego dnia Ekogali był jednak pokaz VIP-y gotują.
Jako pierwsi w kulinarnych zmaganiach wystąpili marszałek Władysław Ortyl oraz zastępca prezydenta Rzeszowa Andrzej Gutkowski. Panowie mieli za zadanie przygotowanie gołąbków.
Muszę przyznać, że gołąbków nigdy jeszcze nie robiłem. Wielość obowiązków nie dawała mi do tej pory możliwości, aby się tego nauczyć. W domu przed świętami robię osobiście groch z kapustą - mówił przygotowując danie marszałek Ortyl. Potrawa powstawała pod fachowym okiem żony marszałka - pani Aldony Ortyl.
Ta impreza jest okazją do podpatrzenia, z jakich składników i produktów można skorzystać w swojej kuchni. To świetna inspiracja. Każda rodzina ma swoje tradycje kulinarne ,w naszej to na przykład wspaniałe makowce, bez których nie wyobrażamy sobie świąt, czy indyk na bożonarodzeniowy obiad. Warto jednak skorzystać tez z nowych, a jednocześnie sprawdzonych, bo osadzonych w tradycji, receptur. A tutaj one są dostępne – mówiła podczas kulinarnych zmagań VIP-ów Aldona Ortyl.
Przygotowywanie gołąbków stało się jednocześnie okazją do lekcji robienia nietypowych sajgonek, na liściach podkarpackiej kapusty. Lekcji tej udzielała zebranym na Ekogali Ha Hailing – dyrektor Departamentu handlu Regionu Autonomicznego Guangxi Chuang.
Kiedy tu przyjeżdżaliśmy, mieliśmy małą wiedzę o województwie podkarpackim. Dzięki tej imprezie mamy szansę z jednej strony poznać wszystko to, co może nam zaoferować Podkarpacie, a z drugiej strony możemy zaoferować naszym polskim przyjaciołom to, co my mamy najlepszego – nie ukrywała Liao Xiaomin – członek chińskiej delegacji, która przyjechała na targi.
W zmaganiach kulinarnych podczas sobotniej Ekogali uczestniczyli także członek zarządu województwa Lucjan Kuźniar, Prezes Związku Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego” Piotr Puchalski oraz Wójt Gminy Trzebownisko Lesław Kuźniar. Ich rolą było wykonanie rogalików z nadzieniem z konfitur.
To już jedenasta edycja Ekogali, impreza cały czas się rozwija, bo zarówno my producenci i wytwórcy, jak i klienci szukamy miejsc, gdzie można przedstawić swoją ofertę i z niej skorzystać – podkreśla Prezes Związku Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego” Piotr Puchalski.
Rolnictwo jest dla naszego regionu sprawa bardzo ważną , bo „z niego” żyje znaczna część mieszkańców Podkarpacia. Przodujemy w ekologii, jesteśmy liderem na ministerialnej liście produktów tradycyjnych. To wszystko prezentujemy na Ekogali, bo to nasze dziedzictwo i potencjał w jednym. A dodatkowo to świetny sposób wejścia w atmosferę przedświątecznych przygotowań, a święta tuż tuż- mówił podsumowując wydarzenie jego główny organizator marszałek Władysław Ortyl.
Aleksandra Gorzelak-Nieduży
Foto Aleksandra Gorzelak-Nieduży
Video Sebastian Kieszkowski
Biuro prasowe UMWP
Czytano: 2451 razy