Ziemniaki upieczone
Ziemniaki upieczone
2014-10-06
Obok mięsa, najpowszechniejszym składnikiem naszego menu są ziemniaki. I trudno wprost uwierzyć, iż na europejskie stoły, w tym do polskich domów, trafiły masowo dopiero w XVIII wieku. Polska jest wciąż światowym potentatem w produkcji tej rośliny, mimo iż spożycie ziemniaczanych bulw oraz uzyskanych z nich przetworów maleje; jeszcze 50 lat temu wynosiło ponad 200 kg na mieszkańca, na początku XXI wieku – 116 kg.
Nasze gospodynie znają dziesiątki przepisów na ziemniaczane smakołyki. Można się o tym przekonać odwiedzając coroczną piękną imprezę kończącą ziemniaczany sezon w rolnictwie naszej gminy. „Święto pieczonego ziemniaka” przygotowane staraniem Gminnego Ośrodka Kultury, w sobotę 27 września ściągnęło do Łukawca Dolnego reprezentacje wszystkich sołectw. Panie z poszczególnych KGW a także z łąckiego Stowarzyszenia „Wszyscy Razem” wystawiły to wszystko, co można i trzeba uwarzyć z ziemniaczanych bulw.
Rzecz jasna, w rolę gospodarzy imprezy wcieliły się, pozujące do obiektywu naszego aparatu, członkinie łukawskich KGW – z Łukawca Dolnego i Łukawca Górnego. Obok pięknych ludowych strojów pań, koloryt spotkania wzmagały urocze dekoracje z tradycyjnych wiejskich kwiatów: dalii, astrów, wrzosów, a także kompozycje z fikuśnych okazów dyń i pomidorów. - To jest Polska właśnie – rzekłby poeta…
Przyszła pora na główny punkt spotkania – degustację wystawionych potraw. Sołtys Łukawca Andrzej Grata zaczął od sałatek. Zastępca wójta Lesław Kuźniar, któremu towarzyszyła małżonka, delektował się roladą, zaś przewodnicząca Rady Bogusława Czachor posmakowała m.in. sernika z ziemniakami. Najważniejsza jednak była ocena konkursowego jury. Z przyjemnością odnotujmy - wiele razy z ust szanownych jurorek (zdjęcie poniżej) padały zachwyty: jak smakowite, jak wyborne, jak pomysłowe…
Nic, więc dziwnego, iż wszystkie gospodynie z KGW zasłużyły na nagrody i wyróżniania wręczone przez gospodarzy gminy. Z protokołu konkursu wypisaliśmy potrawy najbardziej docenione przez jurorki. Roladą ziemniaczaną z farszem z warzyw i mięsem drobiowym pochwaliła się Nowa Wieś 1, kapustą ziemniaczaną z fasolą i zasmażką - grupa z Łąki. Oponki przygotowało m.in. KGW Trzebownisko, kołduny – KGW Terliczka, krokiety z ziemniakami - KGWTajęcina. Sałatka ziemniaczana stała m.in. na stole Nowej Wsi 2, gołąbki chłopskie na stole Łukawca 2, sałatka ziemniaczana na gorąco przyjechała ze Stobiernej. Kotlety panierowane to specjalność KGW Jasionka 1, pyzy ziemniaczane z grzybami - Łukawca 1, zaś gołąbki z tartych ziemniaków - Zaczernia, a sernik z ziemniakami – Wólki Podleśnej. Jest szansa, iż przepisy na owe delicja poznamy ze specjalnego wydawnictwa o działalności KGW na terenie gminy Trzebownisko, które planuje wydać GOK. Na razie, odsyłamy do naszej GALERII, gdzie publikujemy kilkadziesiąt zdjęć z ziemniaczanej imprezy w Łukawcu Dolnym.
Nasze gospodynie znają dziesiątki przepisów na ziemniaczane smakołyki. Można się o tym przekonać odwiedzając coroczną piękną imprezę kończącą ziemniaczany sezon w rolnictwie naszej gminy. „Święto pieczonego ziemniaka” przygotowane staraniem Gminnego Ośrodka Kultury, w sobotę 27 września ściągnęło do Łukawca Dolnego reprezentacje wszystkich sołectw. Panie z poszczególnych KGW a także z łąckiego Stowarzyszenia „Wszyscy Razem” wystawiły to wszystko, co można i trzeba uwarzyć z ziemniaczanych bulw.
Rzecz jasna, w rolę gospodarzy imprezy wcieliły się, pozujące do obiektywu naszego aparatu, członkinie łukawskich KGW – z Łukawca Dolnego i Łukawca Górnego. Obok pięknych ludowych strojów pań, koloryt spotkania wzmagały urocze dekoracje z tradycyjnych wiejskich kwiatów: dalii, astrów, wrzosów, a także kompozycje z fikuśnych okazów dyń i pomidorów. - To jest Polska właśnie – rzekłby poeta…
Przyszła pora na główny punkt spotkania – degustację wystawionych potraw. Sołtys Łukawca Andrzej Grata zaczął od sałatek. Zastępca wójta Lesław Kuźniar, któremu towarzyszyła małżonka, delektował się roladą, zaś przewodnicząca Rady Bogusława Czachor posmakowała m.in. sernika z ziemniakami. Najważniejsza jednak była ocena konkursowego jury. Z przyjemnością odnotujmy - wiele razy z ust szanownych jurorek (zdjęcie poniżej) padały zachwyty: jak smakowite, jak wyborne, jak pomysłowe…
Nic, więc dziwnego, iż wszystkie gospodynie z KGW zasłużyły na nagrody i wyróżniania wręczone przez gospodarzy gminy. Z protokołu konkursu wypisaliśmy potrawy najbardziej docenione przez jurorki. Roladą ziemniaczaną z farszem z warzyw i mięsem drobiowym pochwaliła się Nowa Wieś 1, kapustą ziemniaczaną z fasolą i zasmażką - grupa z Łąki. Oponki przygotowało m.in. KGW Trzebownisko, kołduny – KGW Terliczka, krokiety z ziemniakami - KGWTajęcina. Sałatka ziemniaczana stała m.in. na stole Nowej Wsi 2, gołąbki chłopskie na stole Łukawca 2, sałatka ziemniaczana na gorąco przyjechała ze Stobiernej. Kotlety panierowane to specjalność KGW Jasionka 1, pyzy ziemniaczane z grzybami - Łukawca 1, zaś gołąbki z tartych ziemniaków - Zaczernia, a sernik z ziemniakami – Wólki Podleśnej. Jest szansa, iż przepisy na owe delicja poznamy ze specjalnego wydawnictwa o działalności KGW na terenie gminy Trzebownisko, które planuje wydać GOK. Na razie, odsyłamy do naszej GALERII, gdzie publikujemy kilkadziesiąt zdjęć z ziemniaczanej imprezy w Łukawcu Dolnym.
Relację przygotował Ryszard Bereś
Czytano: 1365 razy