Ekologiczne święto na Podkarpaciu
Ekologiczne święto na Podkarpaciu
2016-12-12
Już po raz dziesiąty wystawcy, producenci i wytwórcy żywności ekologicznej prezentują swoje produkty i wyroby na Ekogali – międzynarodowych targach produktów i żywności wysokiej jakości. Na wielkich przestrzeniach Centrum Wystawienniczo-Kongresowego w Jasionce stanęło ponad 120 stoisk.
Tematyka tegorocznej Ekogali jest związana ze Świętami Bożego Narodzenia, co oznacza, że prezentowana żywność nawiązuje do świątecznych tradycji wigilijnych. Zwiedzający Ekogalę w prezencie mogli dostać karpie na wigilijny stół.Dziesiątą edycję Ekogali uroczyście otworzył marszałek Władysław Ortyl. Udział w ekologicznych targach wziął również członek zarządu Lucjan Kuźniar.
Marszałek Władysław Ortyl powitał gości obecnych na Ekogali, mówił o szansach, jakie stwarzają targi dla producentów żywności ekologicznej:
Targi Ekogala mają swoją dziesięcioletnią tradycję, to przede wszystkim spotkanie branżowe o charakterze biznesowym oraz idealne miejsce do poznania międzynarodowych trendów rozwoju rolnictwa ekologicznego. […] Z roku na rok ilość wystawców rośnie. Są tu obecne firmy dobrze rozpoznawalne na polskim rynku produktów najwyższej jakości jak i przedsiębiorcy dopiero debiutujący ze swoją ofertą, prezentujący nowe produkty i innowacyjne rozwiązania. Program targów obfituje w wiele ciekawych wydarzeń przygotowanych z myślą nie tylko o przedstawicielach branży żywności, ale wszystkich mieszkańcach województwa – powiedział marszałek.
Podczas otwarcia marszałek Władysław Ortyl wręczył herb województwa podkarpackiego Pawłowi Krajmasowi, Prezesowi Stowarzyszenia Polska Ekologia, z okazji 10 lat działalności organizacji.
Tegoroczna edycja ekologicznego święta cieszyła się dużym zainteresowaniem wśród mieszkańców Podkarpacia. To także zasługa bogatego programu Ekogali, w którym znalazły się między innymi: XI Europejski Konkurs Kulinarny, seminaria, inscenizacje i prezentacje multimedialne, wykłady oraz konkursy. Uczestnicy Ekogali mogą zaopatrzyć się na miejscu w setki ekologicznych i tradycyjnych produktów, a także degustować przygotowane potrawy.
Podczas Ekogali doszło też do spotkania przedstawicieli samorządów trzech województw: Podkarpackiego, Lubelskiego i Podlaskiego, poświęconego rodzącej się inicjatywie: „Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski”. To przedsięwzięcie, które miałoby w przyszłości promować najlepsze tradycje wyrobu żywności wysokiej jakości w tych trzech regionach.
W drugim dniu Ekogali jedną z atrakcji było przygotowywanie ekologicznych potraw przez podkarpackie VIP-y. Swoimi kulinarnymi popisami pochwalili się między innymi: wicemarszałek Bogdan Romaniuk, członek zarządu Lucjan Kuźniar i przewodniczący sejmiku Jerzy Cypryś.
Inną atrakcją była wizyta św. Mikołaja, który przybył do CWK w bardzo nietypowy sposób. Św. Mikołaj skakał ze spadochronu, lądując na placu przed obiektem. Następnie zwiedziłn stoiska z ekologiczną żywnością i częstował gości krówkami.
Wystawcy na Ekogali posiadają certyfikaty ekologiczne, a produkty i wyroby przez nich wytwarzane zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Ekogala jest przedsięwzięciem międzynarodowym, w tym roku swoje stoiska w podrzeszowskiej Jasionce prezentowały firmy z: Ukrainy, Węgier i Austrii.
Dla zainteresowanych organizatorzy zapewnili bezpłatny dojazd z Rzeszowa do Jasionki wraz z kursem powrotnym.
Tegoroczna edycja ekologicznego święta cieszyła się dużym zainteresowaniem wśród mieszkańców Podkarpacia. To także zasługa bogatego programu Ekogali, w którym znalazły się między innymi: XI Europejski Konkurs Kulinarny, seminaria, inscenizacje i prezentacje multimedialne, wykłady oraz konkursy. Uczestnicy Ekogali mogą zaopatrzyć się na miejscu w setki ekologicznych i tradycyjnych produktów, a także degustować przygotowane potrawy.
Podczas Ekogali doszło też do spotkania przedstawicieli samorządów trzech województw: Podkarpackiego, Lubelskiego i Podlaskiego, poświęconego rodzącej się inicjatywie: „Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski”. To przedsięwzięcie, które miałoby w przyszłości promować najlepsze tradycje wyrobu żywności wysokiej jakości w tych trzech regionach.
W drugim dniu Ekogali jedną z atrakcji było przygotowywanie ekologicznych potraw przez podkarpackie VIP-y. Swoimi kulinarnymi popisami pochwalili się między innymi: wicemarszałek Bogdan Romaniuk, członek zarządu Lucjan Kuźniar i przewodniczący sejmiku Jerzy Cypryś.
Inną atrakcją była wizyta św. Mikołaja, który przybył do CWK w bardzo nietypowy sposób. Św. Mikołaj skakał ze spadochronu, lądując na placu przed obiektem. Następnie zwiedziłn stoiska z ekologiczną żywnością i częstował gości krówkami.
Wystawcy na Ekogali posiadają certyfikaty ekologiczne, a produkty i wyroby przez nich wytwarzane zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Ekogala jest przedsięwzięciem międzynarodowym, w tym roku swoje stoiska w podrzeszowskiej Jasionce prezentowały firmy z: Ukrainy, Węgier i Austrii.
Dla zainteresowanych organizatorzy zapewnili bezpłatny dojazd z Rzeszowa do Jasionki wraz z kursem powrotnym.
Ekogala po raz kolejny udowadnia, że produkty ekologiczne cieszą się rosnącą popularnością wśród mieszkańców Podkarpacia. Zarówno coraz szerszy asortyment produktów ekologicznych, jak też zwiększająca się z roku na rok świadomość wśród konsumentów to stały trend, który niewątpliwie przekłada się na wzrost sprzedaży – zauważają producenci ekologicznych produktów.
Województwo podkarpackie posiada wszelkie predyspozycje, aby stać się liderem w produkcji żywności ekologicznej w Polsce, o czym decydują: czyste środowisko, bogate tradycje w produkcji żywności wysokiej jakości, liczba producentów, w końcu szeroki asortyment wyrobów i produktów tradycyjnych, a także ekologiczne trendy i wzrost konsumpcji.
Organizatorami Ekogali są: Marszałek Województwa Podkarpackiego, Prezydent Miasta Rzeszowa, Prezes Związku Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego” oraz Wójt Gminy Trzebownisko.
Tekst/foto:
Daniel Kozik
Artykuł pochodzi ze strony: http://podkarpackie.pl/index.php/rolnictwo/4928-ekologiczne-swieto-na-podkarpaciu
Tekst/foto:
Daniel Kozik
Artykuł pochodzi ze strony: http://podkarpackie.pl/index.php/rolnictwo/4928-ekologiczne-swieto-na-podkarpaciu
Czytano: 3242 razy