AKTUALNOŚCI
Obok mięsa, najpowszechniejszym składnikiem naszego menu są ziemniaki. I trudno wprost uwierzyć, iż na europejskie stoły, w tym do polskich domów, trafiły masowo dopiero w XVIII wieku. Polska jest wciąż światowym potentatem w produkcji tej rośliny, mimo iż spożycie ziemniaczanych bulw oraz uzyskanych z nich przetworów maleje; jeszcze 50 lat temu wynosiło ponad 200 kg na mieszkańca, na początku XXI wieku – 116 kg.
więcej
Kaszanka na ludowo pieczona z jabłkiem, rockowa karkówka z kolendrą i limonką, grillowany oscypek z konfiturą pomarańczową i rozmarynem, grillowana kukurydza de luxe oraz pieczony banan z musem czekoladowym i fiołkami – to wcale nie tytuły skeczów z kolejnego festiwalu polskiego kabaretu, a smakołyki serwowane na niedzielnym festynie w Jasionce (21 września).
Sobotnia akcja narodowego czytania zainicjowana przez prezydenta RP zaangażowała liczne środowiska i lokalne społeczności. Zwłaszcza, iż obiektem wspólnej lektury były kolejne rozdziały Trylogii, dla wielu Polaków najbardziej ulubionego dzieła z narodowej biblioteki.
więcej
- Plon niesiemy plon w gospodarza dom. Aby dobrze plonowało, po sto korcy z kopy dało - głosi początek tradycyjnej dożynkowej pieśni. Melodia ta rozbrzmiewa od dziesiątków lat, śpiewana w trakcie święta o niezmienionym rytuale. Obchodzimy ten dzień tak, jak czynili to nasi Ojcowie.
więcej
Relacjonując przebieg kolejnej edycji spotkań ludowych kapel i zespołów śpiewaczych w Łące chcę, w pierwszej kolejności, przekazać rewelacyjną informację. Zamiłowanie do starych melodii naszych przodków to nie jest wyłącznie domena osób starszych. Fanami polek przez nogę czy „zbójnickiego” są też nastolatkowe.
więcej