homemapkontakt Czcionka: Zmniejsz czcionke Normalny rozmiar Powiększ czcionkę /  Kontrast Wersja kontrastowa Dla niesłyszących  /​  BIP  / fbtw /  jezykjezyk angielski

Smak babcinych pierogów

Smak babcinych pierogów
2015-01-09
    Nasze gospodynie z KGW lubią paradować w oryginalnych strojach ludowych regionu rzeszowskiego. Wystarczy wybrać się na pierwszą imprezę z ich udziałem, aby do woli cieszyć oczy cudownymi gorsetami, zapaskami czy odświętnymi chustami. Przywdzianie owego paradnego stroju traktują, jako szczególne wyróżnienie oraz wyraz kultywowania tradycji przodków. Ich wnuczęta obrazki te odbierają mniej emocjonalnie;  kiedyś widok ludowych strojów pozostanie pewnie jedynie na taśmie filmowej i na etnograficznej ekspozycji. Zdecydowanie większe szanse na obecność w codziennym życiu Polaków XXI wieku, mają pierogi, pyszne żurki i inne smakowitości naszych babć, przyrządzane według receptur liczących sobie dziesiątki lat. Są niepowtarzalne, nie do podrobienia i zastąpienia czymkolwiek. Są cennym skarbem regionalnej kultury.






    Mając to wszystko na uwadze, dopingowane jakże prawdziwym powiedzeniem: przez żołądek do serca, nasze panie z KGW wymyśliły projekt „Kultura od kuchni”. Do głównego hasła akcji: kultywowanie tradycji kuchni regionalnej, dodano inne, równie pożyteczne: wzrost aktywności społecznej osób starszych oraz - przełamywanie barier pokoleniowych. Godnym partnerem 130 - osobowego grona pań ze wszystkich kół KGW w gminie, była 16 - osobowa grupa uczniów z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie, którą opiekował się szef szkolenia praktycznego w ZSG Marcin Purgacz.
 





    W praktyce wyglądało to następująco: reprezentacje obydwu grup spotykały się na warsztatach organizowanych w poszczególnych kołach KGW. Panie uczyły nastolatków przygotowywania potraw regionalnych, m.in. pieczenia chleba, proziaków, kiszenia kapusty, przyrządzania potraw świątecznych i tzw. jednogarnkowych, przetworów na zimę, robienia pierogów. Uczniowie zaś pod kierunkiem mistrza Marcina odsłaniali tajniki współczesnej polskiej kuchni: przygotowywania potraw nowoczesnych, nakrywania i dekoracji stołów. W sumie urządzono 52 spotkania warsztatowe. Sporą atrakcją dla uczniów były ponadto zajęcia praktyczne w terenie pod hasłem: potrawy kosiarzy i tradycje związane z sianokosami.
 





    Praktycznym egzaminem tak dla nastolatków jak i pań gospodyń było całościowe  przygotowanie konferencji sumującej zajęcia. Zorganizowano ją w sali Domu Ludowego w Nowej Wsi. Gośćmi uczestników projektu były władze samorządowe gminy z przewodniczącą Rady Małgorzatą Kowal i wójtem Lesławem Kuźniarem. Była degustacja wyrobów oraz dyplomy i upominki dla organizatorów i najbardziej aktywnych uczestników projektu. Środki na zadanie otrzymano od ministra pracy i polityki społecznej w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2014 – 2020.  Pieniążkami na projekt dysponowano na tyle rozważnie, iż starczy ich też na wydanie książki kucharskiej z przepisami kuchni regionalnej gminy Trzebownisko.
 












 
Materiał przygotował: Ryszard Bereś

 

Czytano: 1347 razy

GALERIA

Dzień Seniora w Łące 2024
Dodane: 2024-11-05
"Potańcówka" w Wólce Podleśnej ...
Dodane: 2024-09-25
Piknik OSP Zaczernie 2024
Dodane: 2024-09-12
Piknik Sportowy w Tajęcinie 24.08.2024 r.
Dodane: 2024-08-27
Dożynki Gminne 2024 w Zaczerniu część 2/2
Dodane: 2024-08-22
[ZAMKNIJ] Nowe zasady dotyczące cookies. W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.