Przedsmak świąt wielkanocnych
Przedsmak świąt wielkanocnych
2017-04-12
To była 13. edycja sztandarowej imprezy promującej wielkanocne zwyczaje i tradycje środowiska, firmowanej przez Gminny Ośrodek Kultury. Od początku przyświeca jej nazwa „W bukszpanowej ozdobie”. Trzynaste spotkanie reprezentacji Kół Gospodyń Wiejskich oraz łąckiego Stowarzyszenia „Wszyscy Razem”, prezentujących swe wielkanocne stoły, tym razem, odbyło się w Domu Ludowym w Terliczce. Miejscowi gospodarze imprezy, na czele z sołtysem Danutą Bereś i szefową KGW Anną Pęcek, zrobili wszystko, aby wszystkim uczestnikom tego pięknego święta gminnej kultury, zapewnić właściwą oprawę i warunki do ekspozycji przywiezionych świątecznych cudeniek. A było co smakować, a także cieszyć oczy - różnymi oryginalnymi pisankami, kurczątkami i barankami.
Po krótkiej modlitwie i poświęceniu pokarmów przez proboszcza Terliczki ojca Roberta Kozłowskiego, przyszła pora na degustację kulinarnych delicji. Trudno opisać walory smakowo – wizualne pysznego świątecznego jadła – to trzeba było samemu pokosztować i podegustować. Zwłaszcza, iż każdy prezentowany placuszek, każda przygotowana przez panie sałatka czy inny wymyślony na konkurs wyrób, miał inny smak i inną postać. Trzeba więc oddać uznanie członkom jury, którzy do końca… mieli apetyt i zapał do kosztowania; wszak spośród dziesiątków propozycji, musieli wybrać te najcenniejsze. Zadanie tego podjęły się panie Małgorzata Kowal, przewodnicząca Rady Gminy oraz sołtys Danuta Bereś, działające, tym razem, pod kierunkiem samego mistrza Marcina Purgacza, Ambasadora Marki Podkarpackie Smaki.
Efektem pracy jury było wyróżnienie 13 najciekawszych wyrobów, po jednym z każdego stołu. Oto jakie pyszności znalazły najwyższe uznanie jurorów. Nazwy wyróżnionych przepisów podajemy w kolejności alfabetycznej miejscowości, gdzie je przyrządzono:
• KGW nr 1 Jasionka – jajka z twarożkiem,
• KGW nr 2 Jasionka – ryżak drożdżowy,
• KGW nr 1 Nowa Wieś – jajka faszerowane na porach,
• KGW nr 2 Nowa Wieś – pasztet dworski z grzybami,
• Stowarzyszenie z Łąki – mazurek wiśniowo – czekoladowy,
• KGW nr 1 Łukawiec – pascha i chleb orkiszowy,
• KGW nr 2 Łukawiec – babka szpinakowa,
• KGW Stobierna – babka mięsna,
• KGW Tajęcina – mazurek wiśniowo – kajmakowy,
• KGW Terliczka – babka marchewkowa,
• KGW Trzebownisko – mus jajeczny i ćwikła,
• KGW Wólka Podleśna – ser smażony,
• KGW Zaczernie – jajka faszerowane czosnkiem niedźwiedzim oraz chrzan.
Potem, przedstawicielki poszczególnych grup odebrały z rąk wójta Lesława Kuźniara oraz jego zastępcy Sławomira Porady, koperty z nagrodami pieniężnymi oraz upominki rzeczowe. Były słowa gratulacji oraz serdecznych życzeń świątecznych. Uczestnicy tej pięknej imprezy obiecali sobie spotkanie pod tym samym szyldem za rok.
Czas przedświąteczny obfituje w różne przygotowania i rytuały. Mają one charakter zwyczajowy bądź wynikają z miejscowej tradycji religijnej. W piątek, w poszczególnych parafiach zorganizowano przemarsz wiernych Drogą Krzyżową. Poniżej zdjęcie z takiej uroczystości w Nowej Wsi. Radośnie oraz barwnie przebiegały natomiast obchody Niedzieli Palmowej. Wcześniej, dzieci pod nadzorem nauczycieli przygotowały palmy i różne świąteczne stroiki; w Zespole Szkół nr 1 w Stobiernej ma to już swą wieloletnią tradycję. Zaś, w zaczerskim kościele przedszkolaki wraz z rodzicami spotykały się w niedzielne południe na specjalnej mszy dla najmłodszych (patrz zdjęcia poniżej).
Sto interesujących fotografii ilustrujących przebieg wielkanocnej imprezy w Terliczce publikuje już strona „Gmina Trzebownisko” na Facebooku. Natomiast, lada moment, na kanale na You Tube ukaże się dwuczęściowy video reportaż z Terliczki wraz z relacją z innych przedświątecznych przygotowań w całej naszej gminie. Oto właściwe adresy internetowe:
https://www.facebook.com/Gmina-Trzebownisko-1087729637961889/
https://www.youtube.com/channel/UC7CTNLbX1Pq9KNLLJL9R2kA
Tekst i zdjęcia Ryszard Bereś
Czytano: 4212 razy