homemapkontakt Czcionka: Zmniejsz czcionke Normalny rozmiar Powiększ czcionkę /  Kontrast Wersja kontrastowa Dla niesłyszących  /​  BIP  / fbtw /  jezykjezyk angielski

CZAS ŻNIW – CZAS DOŻYNEK

CZAS ŻNIW – CZAS DOŻYNEK
2016-08-11
Powoli dobiegają końca tegoroczne żniwa. Pogoda raczej sprzyjała żeńcom. Plony będą w sumie średnie; na pewno jesienne zasiewy odczuły skutki ubiegłorocznej suszy, ponadto brak pokrywy śnieżnej też nie sprzyjał harmonijnej wegetacji. Zresztą, mimo iż lato bywa kapryśne i nie skąpi opadów, przyroda wciąż boleje z racji katastroficznie niskiego poziomu wód gruntowych. 
 

 

 

 
Tradycyjnie, odwiedziliśmy z kamerą największego dziś producenta zbóż w gminie – Rolniczą Spółdzielnię Produkcyjną „Postęp” w Jasionce. Jak powiedział prezes Spółdzielni Czesław Żak w pierwszej kolejności skoszono 80 ha pszenicy (plony średnie - ponad 4 tony), potem przyszła kolej na żyto i owies (100 ha). W sumie blisko 250 ha. Ziarno pszenicy pójdzie na karmę dla kur niosek, resztę spółdzielcy odstawią do sprzedaży.
 

 
 

 
Prawdzie żniwa trwają też w Gospodarstwie Ogrodniczym w Trzebownisku. W br. z w związku z rezygnacją z ogrzewania szklarni ograniczono produkcję do 2 ha pomidorów i hektara ogórków. Gospodarstwem przez cały 35-letni  okres jego działalności kieruje Józef Chrzan. - Czasy dominacji naszych szklarni na podkarpackim rynku ogrodniczym już minęły, jednakże firma na miarę możliwości stara się nie zawieść oczekiwań wiernych klientów smakujących  pomidorki  z Trzebowniska… Niemal kaczego dnia kolejna partia 10 ton trafia na rynek.
 

 

 

 
Współczesne dzieciaki zapytane skąd bierze się chleb bez wahania odpowiadają: ze sklepu. Chcąc zaprezentować tradycyjny proces produkcji chleba, wg procedur naszych Babć, odwiedziliśmy firmę Daniela Barłogi w Łukawcu zajmującą się właśnie wypiekiem wiejskiego chleba na liściu kapusty, przy wykorzystaniu z najlepszych naturalnych surowców oraz narzędzi. Przy pracy zastaliśmy całą rodzinę. Z czasów dzieciństwa, zachowałem w pamięci smak i widok babcinego chleba. Produkt Państwa Barłogów wiernie mi przypomina owo „niebo w gębie” sprzed 60 lat. Warto się przekonać samemu. Polecamy!
 

 

 

 
Teraz, żeńcy i wszyscy mieszkańcy gminy oczekują na uroczyste podsumowanie tegorocznej batalii o chleb. Gminne dożynki odbędą się 21 sierpnia w Nowej Wsi. Póki co, zapraszamy Państwa na dwa fascynujące reportaże video publikowane na kanale na You Tube.

Kombajny i pomidory w cieniu samolotów     
https://www.youtube.com/watch?v=jf6UD8CIPBQ

Chlebek jak z babcinego pieca    
https://www.youtube.com/watch?v=E7bWt4J1Prc
                                      

 

 
 
                                                             

Tekst Ryszard Bereś
Zdjęcia Wasyl Bodżukjan

 

Czytano: 2744 razy

GALERIA

Otwarcie nowej hali produkcyjnej Sylveco w Łące
Dodane: 2018-01-29
Kongres 590 w G2A Arena w Jasionce
Dodane: 2017-11-21
Aerospace & Defense Meetings za nami!
Dodane: 2017-05-12
X Forum Europa-Ukraina w G2A Arena
Dodane: 2017-01-30
EKOGALA
Dodane: 2016-12-13
[ZAMKNIJ] Nowe zasady dotyczące cookies. W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.